• Wees jezelf

    yoga-aot-veenendaal.nl

  • Ademhaling is de basis

    yoga-aot-veenendaal.nl

  • Ontspanning geeft rust

    yoga-aot-veenendaal.nl

Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude bewegingsleer en bestaat uit allerlei actieve lichaamshoudingen en bewegingen gecombineerd met actieve en passieve adem- en ontspanningsoefeningen. Yoga is een manier om de signalen in je lichaam op te vangen, waardoor je opnieuw in contact kunt komen met jezelf.

Wij leren kijken naar onszelf, leren het lichaam waarnemen, onze emoties, ons denken. Er is geen competitie in Yoga en het gaat ook niet om prestaties. Je komt in een Yogales voor jezelf. Jouw ervaring is jouw ervaring, die is bijzonder en onvervangbaar.

Waarom yoga?

Het lichaam reageert voortdurend op gedachten, emoties en op de opgeving. Het lichaam geeft voortdurend signalen hoe je je voelt, hoe je met je lijf omgaat en hoe je in het leven staat. Mensen hebben de neiging om signalen van het lichaam onbewust te onderdrukken, waardoor spanningen zich ophopen en zich naar zwakkere plekken verplaatsen. Daardoor kunnen klachten ontstaan zoals hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, maag- en darmklachten, maar ook problemen met de adem zoals hyperventilatie, gejaagdheid, depressiviteit, slapeloosheid, angsten en concentratiestoornissen.

Yoga leert je met jezelf werken, het verbindt je weer met jezelf. Het nodigt je uit om weer verbinding te krijgen met je eigen lichaam en geest.

Oefeningen

Er zijn vele vormen van yoga. In de loop van de jaren heb ik yoga -stap voor stap- ontwikkeld. Door middel van losmaakoefeningen worden in stapjes de yoga oefeningen opgebouwd. De oefeningen worden daardoor gemakkelijker te doen en zorgen voor het losmaken van het lichaam. Daardoor kan de energie in het lichaam beter doorstromen; dat werk ontspannend, zowel in het lichaam als in het hoofd. Een ieder kan zijn eigen niveau in de oefeningen bepalen en zo zijn grenzen leren kennen.

Aandacht

In de yoga les werk ik met ‘open aandacht’. Dit betekent dat je de oefeningen met voortdurende aandacht doet en met jezelf bezig bent. Je observeert de oefening en de uitwerking bij jezelf, waardoor je naar jezelf leert kijken. Dit waarnemen bevordert de aanwezigheid in het NU.

Adem

Quote: “Adem is de spiegel van onszelf”.
In de yoga les wordt gewerkt met het herstellen van de natuurlijke adem. In de oefeningen laten wij de adem zijn gang gaan en bevorderen de natuurlijke ademruimte in het lichaam. De adem wordt vrijer en geeft ruimte en rust voor jezelf.
Naast de natuurlijke vrije adem wordt er gewerkt met de willekeurige adem. Bij het oefenen wordt de adem direct benaderd. Bijvoorbeeld de flank en de buikademhaling. Tevens worden er prikkels gebruikt om de adem te stimuleren. Denk hierbij aan rekking, beweging, aanraking en visualisaties. Ademruimtes worden herkend en een deel van jezelf.

Ontspanning

In de Yogales wordt gewerkt met zowel actieve als passieve ontspannings-oefeningen. Er wordt veel aandacht gegeven aan het leren ontspannen, zowel met eenvoudige herhalende bewegingen waardoor je vanzelf ‘loslaat’, als passief, stil liggend op je eigen mat. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende ontspanningstechnieken zodat je zelf kunt ervaren welke manier het beste bij je past. Elke yogales eindigt met een ontspanningsoefening.

yoga veenendaal

Yoga Veenendaal:

Op dinsdagavond, woensdagochtend en woensdagavond

Sola Fide
Eikenlaan 3
3901 HC Veenendaal

Marijke Bollema
T: 0318 - 521989
E: info@yoga-aot-veenendaal.nl