• Wees jezelf

  yoga-aot-veenendaal.nl

 • Ademhaling is de basis

  yoga-aot-veenendaal.nl

 • Ontspanning geeft rust

  yoga-aot-veenendaal.nl

Adem- en Ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn

Speciaal voor mensen die hoog in hun spanning zitten en zich niet voldoende kunnen ontspannen is het mogelijk een individuele behandeling op maat te krijgen in adem-en ontspanningstherapie (AOT).

Er is een nieuw beroep ontstaan van Adem- en Ontspanningstherapeut methode van Dixhoorn. Bij de methode Van Dixhoorn richt de therapeut zich op de gehele mens. Er wordt gekeken naar de oorzaak van de klacht en niet naar de klacht zelf.

Elk lichaam heeft een zelfherstellend vermogen mits het voldoende ontspanning krijgt. Heeft het lichaam ten gevolge van stress gedurende lange tijd een te hoog spanningsniveau dan voel je dit op een gegeven moment niet meer en blijf je op een te hoog spanningsniveau functioneren. Vaak herken je dit niet meer en put je jezelf uit en ontwikkel je klachten.

De methode Van Dixhoorn leert je de relatie tussen het bewuste en onbewust deel van jezelf te verbeteren. Het is belangrijk je eigen spanningsniveau te leren voelen. Je merkt dan eerder wanneer de spanning te hoog wordt en wat er nodig is om te ontspannen.

Een individuele behandeling op maat werkt dan vaak sneller en is doeltreffender.

Hoe verloopt een behandeling?

Mensen die in aanmerking komen voor ademtherapie volgens de methode Van Dixhoorn krijgen eerst een behandeling van vier sessies. Tijdens deze behandelingen krijgt de therapeut een goed beeld van het niveau van de overspanning en kan vaststellen of de klachten met spanning te maken hebben. Hebben de klachten niet met spanning te maken dan wordt vaak duidelijk wat er wél aan de hand is. Er kan gerichter doorverwezen worden, zodat je voorkomt dat een klacht aan spanning geweten wordt, terwijl e iets anders aan de hand is.

Hebben de klachten wél met spanning te maken, en is er sprake van gewone overspanning dan is men over het algemeen snel van zijn klachten af.

Hoe leer je je ontspannen met de methode Van Dixhoorn?

De methode Van Dixhoorn werkt met instructies en aanvullende handgrepen die afgestemd zijn op de cliënt. Hierdoor is de methode uniek, omdat afgestemd wordt op de mogelijkheden van de cliënt zelf. Niet bewegen en je aandacht concentreren is voor iemand met een hoge spanning heel moeilijk. Daarom zijn in de methode Van Dixhoorn veel bewegingsinstructies opgenomen in verschillende houdingen (lig, zit, staan). De bewegingen variëren in moeilijkheid maar sluiten heel goed aan bij het dagelijks gedrag. De instructies zijn zo ontworpen dat door de beweging te doen de aandacht vanzelf getrokken wordt en concentratie ontstaat. Ook mensen die moeite hebben met stilzitten kunnen daarom verandering merken. De instructies zijn heel natuurlijk en volgen de structuur van het skelet.

Een andere mogelijkheid is dat de begeleider handgrepen uitvoert. Dit zijn lichte manuele handelingen, waarbij de cliënt doorbewogen wordt door de therapeut. Dit kan heel goed werken als je heel gespannen en onrustig bent.

Groepslessen

Naast een individuele behandeling is het mogelijk groepslessen Adem en Ontspanning te volgen. De oefeningen worden in klein groepjes gegeven. De oefeningen zijn gebaseerd op de werking van het skelet en zijn gemakkelijk te doen. Op een eenvoudige manier kun je kennismaken met een ontspannen adem en een ontspannen gevoel.
De cursus bestaat uit 6-8 lessen en wordt 2x per jaar gegeven.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via de e-mail.

vdv

Yoga Veenendaal:

 • Adem en Ontspanningstherapie (methode van Dixhoorn)
 • individueel (op afspraak)
 • groepslessen: donderdagavond, 2 blokken per jaar, in oktober en maart (6 lessen per blok)

Sola Fide
Eikenlaan 3
3901 HC Veenendaal

Marijke Bollema
T: 0318 - 521989
E: info@yoga-aot-veenendaal.nl